Hoppa till sidans innehåll

Reportage från O-Ringen 2022

05 SEP 2022 07:25
  • Skapad: 05 SEP 2022 07:25

Sommarreportaget- första gången på O-Ringen

Du som varit på O-Ringen minns säkert ditt första O-Ringen. I år bjuder familjen Jernberg Nilsson på sin första O-Ringen. O-ringen är en tävling som genomförs under vecka 30 varje år och tävlingen flyttar runt på olika platser i Sverige. Eftersom pandemin kom så ställdes O-Ringen som så mycket annat in under två år. 

Eftersom det var vårt första O-Ringen så var vi lite spända inför tävlingen. Vi har varit på andra tävlingar utanför Stockholms distrikt tidigare, men inte på en sådan stor tävling som O-Ringen som har mellan 15 000- 20 000 startande. Innan sommaren bestämde vi oss för att bo på campingen under hela veckan. Vi kopplade på husvagnen och åkte upp till Uppsala redan på lördagen och installerade oss på O-Ringens camping. Många orienterare hade redan kommit och området som utgjorde campingen var mycket stort. På söndagen besökte vi O-ringenstaden, där vi bland annat hämtade ut våra nummerlappar. 

På måndagen var det så dags för första etappen som var i skogarna söder om Gottsunda och där tävlingscentrum låg i Pattons Hage. Där sprang vi även den andra etappen under tisdagen. Det var en häftig känsla att se alla klubbflaggor på tävlingscentrat och roligt med så mycket folk. Nästan 18 000 startande under hela veckan. Det finns banor för alla, från de yngsta med Miniknat, öppna banor av olika längd och svårighetsgrad och tävlingsbanor från HD10 upp till de äldsta i HD90. Vi hörde en man som sprang i de äldsta klasserna säga att de yngre började ta över och hänvisade till 85-åringarna. 

När man gick mot starten så fick man passera en kontroll där man tömde, checkade och stämde av att man hade rätt nummerlapp. Som alltid inför en start så är det lite pirrigt, hinner man fram i tid, finns det vatten längs vägen och tid för ett sista toabesök. De fem etapperna bjöd på varierad terräng, svårighetsgrader och kluriga vägval och man blev hela tiden påmind om vikten av att ha koll på var man var på kartan, samt att ta kompassriktning. Våra kringelkrokar finns utlagda på Livelox.

Den tredje dagen var det aktivitetsdag. Var man ute i god tid och snabb att boka plats kunde man delta i inomhusorientering på IKEA. Vi hann tyvärr inte. Däremot så provade vi på PREO = precisionsorientering. Det kan vi varmt rekommendera alla att prova. Det var roligt, utmanande och mycket lärorikt att läsa kartan och avgöra om en kontroll var falsk, välja vilken av kontrollerna som var den rätta. De två sista etapperna startade vi i Flottsund. En kuriosa var att sista kontrollen var vid den berömda eken som Swedbank har i sin logga. Vi kan varmt rekommendera alla i klubben att följa med till O-Ringen i Åre 2023. Vi är redan anmälda och har bokat campingplats. 

/Familjen Jernberg/ Nilsson; Therese, Carl-Johan Märta och Astrid

Skribent: Krister Gumaelius
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Waxholms OK - Orientering
c/o Nordqvist, Oxelslingan 10
18539 Vaxholm

Besöksadress:
Eriksö Gård
18535 Vaxholm

Kontakt:
Tel: 0704977462, 0706605392
E-post: This is a mailto link

Se all info